Kiriş Türleri Nelerdir?

Kiriş Türleri Nelerdir?

Kiriş türleri kullanım amacına göre değişen farklı kirişler vardır. Bu kirişle nerede ve hangi amaç ile kullanılacağına bağlı olarak en uygunu seçilir ve kullanılmaya başlanır. Yapılarda yer alan kirişler yapının ağırlığını dağıtma gibi görevleri olan bir ögedir. Strüktür ögesi olarak da bahsedilen kiriş ve kiriş çeşitleri yapının durumu ve yapı ile olan hem estetik hem de endüstriyel uyuma göre tercih edilir. Kiriş çeşitleri farklı kategorilere ayrılır ve her birinin alt kategoriler ile açılımları yapılır.


Kiriş bir yapı içerisinde yükü taşıyan, genellikle dikey bir sisteme sahip olan ve son derece dayanıklı strüktür ögesidir. Strüktür ögesi olan kiriş bozulma, kırılma ya da diğer hasarlara karşı son derece dayanıklıdır. Kirişin farklı özelikleri olur ve bu özelliklere göre de gruplandırması yapılır. Türk Dil Kurumu gibi yerler incelendiği zaman ise kiriş için kullanılan anlamlar şu şekilde olmaktadır:


Bir araya getiren öge, İki noktayı birleştiren öge, Strüktür ögesi, Doğru parçası, Farklı yüzeyleri birleştirmek için kullanılan parça Denge sağlayıcı Kiriş Çeşitleri Nelerdir? Kiriş modelleri çeşitlerine göre belirlenir ve 6 farklı kiriş ayrımı vardır. Bu ayrım şekil, malzeme, durum, yöntem ve koşullara göre belirlenerek kategori haline getirilmiştir. Kiriş modelleri şu şekildedir:


Destek koşullarına göre kiriş çeşitleri



Basit Kiriş: İnşaat sektöründe sık kullanılan basit kiriş, her iki ucunun da desteklere dayandığı ancak dönmekte serbest olduğu bir yapısal elemandır. Bu hali ile en basit yapıdaki bu kirişlerin bir ucunda sabitlenmiş destek ve diğer ucunda silindir desteği bulunur. Atama yükü temelinde kesme ve bükülmeyi sürdürür. Sabit Kiriş: Hareketsiz yapısal elemanlardan biri olan sabit kiriş ise her iki uçta da desteklenir ve bu sayede dönmeye dirençli hale getirilir. Aynı zamanda yerleşik ışın olarak da adlandırılan sabit kirişte, sabitlenen uçlar tepki kuvvetlerinden başka sabitleme momentleri üretmektedir.


Konsol Kiriş: Destek koşullarına göre bir diğer kiriş türü olan konsol kiriş, bir uca sabitlenmişse ve ucunda serbest kalacak şekilde ayarlanmışsa meydana gelir. Bu şekilde kiriş yüklü bir an zorla desteklendiği noktaya ve kayma gerginliğine geri dağıtır. Konsol kirişleri, cumbalı pencere, balkon ve bazı köprülerin oluşturulmasında da kullanılır.


Whatsapp iletişim
Müşteri Hizmetleri
Yardıma mı ihtiyacınız var? Whatsapp'ta bizimle sohbet edin